aanmelden
Mapex Black Panther Signature
snaredrums
Drums & Percussion 09-12-2015
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 321, december-januari 2016
door: Steven Leijen

Steven Leijen 

 


Bij sommige merken is een signature-snaredrum niet veel meer dan een handtekening op een badge, maar Mapex doet dat duidelijk anders. Als je bij dit merk je naam aan een snaredrum hangt, ben je nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan. En dan is het meteen duidelijk dat Russ Miller, Matt Halpern en Chris Adler er nogal verschillende smaken op na houden.
Dat het bij de Black Panthers een signature-serie betreft, mag je vrij letterlijk nemen. Bij iedere snaredrum wordt namelijk standaard een met de hand gesigneerde foto van de drummer in kwestie geleverd. Persoonlijker kan het haast niet. En als je de verschillende trommels naast elkaar ziet, valt meteen op dat ze eigenlijk vrij weinig met elkaar te maken hebben. De spanbokken en de klaphendel zijn misschien nog van hetzelfde ontwerp, maar daar houdt de gelijkenis dan ook meteen op.
Formaat, mariaal, bouw, en zelfs de bijgeleverde boven- en ondervellen zijn volstrekt verschillend. Dit laatste komt natuurlijk doordat Miller, Halpern en Adler ieder door en andere vellenfabrikant gesponsord worden. Het is dan ook onmogelijk om de snaredrums volledig los te zien van de vellen en van de speel- en muziekstijl van de artiest.

Veelzijdig
Voor een sessiedrummer is het belangrijk dat je met de sound van je drums alle kanten op kunt. Dat is dan ook waar Russ Miller van uitging bij de ontwikkeling van zijn snaredrum. Hij noemde zijn ontwerp de Versatus - Latijn voor ‘veelzijdig’. De ketel is gemaakt van een combinatie van mahoniehout en esdoorn, en heeft de opmerkelijke afmeting van 14”x4 5/8”. Dit komt doordat Miller in de fabriek al spelenderwijs iedere keer een stukje van de ketel heeft laten afslijpen, op zoek naar de specifieke sound die hij zocht.

Stemmingen
Door de spanbokken langs elkaar te plaatsen in plaats van recht boven elkaar, behoudt de trommel echter wel de volle lengte stemschroeven, waardoor een breed scala aan stemmingen gebruikt kan worden, van een vol, warm en diep laag tot een felle zang in het hoog. Hierdoor kun je de trommel inzetten van in lichte fusion tot voor vette stadionrock. Het bijgeleverde Remo Diplomat Fyberskin 3 vel zorgt nog voor extra gevoeligheid bij het spelen met brushes, en het levert een breed scala aan tonen, afhankelijk van hoe en waar je slaat.

Geestig
Matt Halpern kennen we voornamelijk van zijn band Periphery. Hij noemde zijn snaredrum de Wraith (schim, spookverschijning) en hij is gemaakt voor harde, gortdroge klappen. De messing ketel is vrij dik en dus loodzwaar. Hij heeft maar liefst negen ventilatielaten, geplaatst in groepjes van drie, rondom de ketel. De drie gaatjes vertegenwoordigen ook de stippen van het logo van Periphery, en dit toont maar weer hoeveel detail er in deze trommel zit.

Snaredrumsample
Door de extra ventilatie klinken de klappen korter en droger. Dit zorgt ervoor dat de trommel uitermate gecontroleerd klinkt – eigenlijk al als een gecomprimeerde en bewerkte snaredrumsample uit de studio. Het Evans Heavyweight vel versterkt dit alleen maar. Laag gestemd is er in heel de snare geen greintje toon te bekennen. Toch is de trommel nog uitermate responsief en worden ook de kleinste ghostnotes nog prima opgepikt. Pas als de stemschroeven loeistrak zijn aangedraaid wil de ketel een beetje zingen, maar zelfs dan blijft de sound strak en kort. Een uitkomst voor alle live-geluidmixers en iedereen die fan is van moderne metal en djentproducties.

Adelaar
Chris Adler's Warbird is het tweede metalmonster uit de testset. Maar dan wel eentje met een compleet andere karakter. Waar de snare van Halpern het kort en droog houdt, gooit die van Adler het helemaal op openheid en projectie. Met name door het, speciaal voor Adler ontworpen, adelaarslogo is de Warbird veruit de meest opvallende Black Panther snare uit de serie. In vorige edities was dit logo er nog gewoon op gedrukt, maar bij deze nieuwe serie staat het als een soort brandmerk in de esdoorn- met walnoothouten ketel gegraveerd.
Door het kleine formaat van 12”x 5½” leent deze trommel zich prima als tweede snare in je opstelling, maar ook als standalone staat hij zijn mannetje. Alles aan de Warbird is ontworpen om als een pistoolschot door een muur van gitaren heen te kunnen snijden, zoals ook wel nodig is bij Adler’s band Lamb of God. Wat een enorme hoeveelheid geluid komt er uit dit kleine trommeltje!

Explosief
De snaredrum is uitgerust met een Aquarian Hi-Energy vel en een extra hoge rim aan de bovenkant, wat het spelen van rimshots vergemakkelijkt. Laag gestemd geeft hij een lekkere vette pok, maar van middelhoog tot hoog gestemd komt deze snaredrum het best tot zijn recht. De ketel klinkt zo explosief en heeft zoveel projectie dat hij zelfs zonder de snarenmat aan nog overal doorheen snijdt. Door zijn open klank en felle attack is deze snaredrum overigens ook zeer geschikt voor stijlen als gospel, funk en hiphop. Dit zal je Chris Adler misschien niet zo snel zien doen, maar het gaat echt prima.

Kortom
Met de Black Panther Signature Series heeft Mapex een aantal zeer specifieke en onderscheidende snaredrums in huis, reikend van zeer specifiek toe te passen trommels tot complete allrounders. De kwaliteit en de hoeveelheid aandacht en detail zijn zeer consequent te noemen. Iedereen die een liefhebber van een van deze drummers is, kan zijn snaredrumsound nu direct in huis halen. De bijgeleverde vellen en gesigneerde foto maken het plaatje helemaal rond.

Russ Miller Versatus
• 14"x4,625" € 630,-
Chris Adler Warbird
• 12"x5½" € 535,-
Matt Halpern Wraith
• 14"x6" € 630,-

HET OORDEEL
+
• mooie afwerking
• veelzijdige sounds
• professionele vellen
-
• geen