aanmelden
PDP Concept Classic Wood Hoop
acoustic drums
Drums & Percussion 03-12-2015
PDP slaagde er tijdens de beurzen van dit jaar in een hoop aandacht van de veel duurdere sets van grote broer DW af te snoepen. De Concept Classic Wood Hoop-set deed namelijk alle drums in de directe omgeving verbleken, en de Amerikanen vielen er als een blok voor. Daarom moesten we in Europa wat langer op de eerste sets wachten. Dit geduld wordt nu beloond.
door: Dennis Boxem

Eerlijk is eerlijk. De Concept Classic Wood Hoop kit (testset: 22”x16” bassdrum, 13”x9” tom, 16”x16” floortom € 1241,-) is een echte blikvanger. In de prijsklasse rond de duizend euro troffen we nog niet eerder een volledig esdoornhouten set aan met bijpassende vintage houten spanranden. De Classic Wood Hoop-set is verkrijgbaar in een naturel finish ketel met in walnootkleur gebeitste Wood Hoops, of met een ketel met een in walnootkleur gebeitste finish met naturel esdoorn Wood Hoops. Beide sets zien er werkelijk uit om van te watertanden. De combinatie van robuuste chromen spanbokken en spanklauwen met de mat afgewerkte ketel en spanranden zorgt ervoor dat de klasse er werkelijk van afdruipt.

 

Ketels

De Concept Classic heeft dezelfde dunne 7-laags esdoorn ketels als de gewone PDP Concept Maple. De ketels zijn keurig afgewerkt, het hout is van prima kwaliteit en de draagranden zijn messcherp aangezet. Bij een van de toms zat er een klein kiertje in de ketel, maar dat was keurig opgevuld. Ook bij de houten spanranden zijn hier en daar kleine, gevulde kiertjes te vinden. Dat is echter iets dat in deze prijsklasse de normaalste zaak van de wereld is.

De spanbokken herken je mogelijk van de gewone PDP Concept . De dual turret lug is stevig en solide, maar aanmerkelijk subtieler dan DW’s eigen spanbok. Tegelijkertijd is het ontwerp wel onmiskenbaar afkomstig van de DW tekentafel. De houten spanranden worden zowel op de toms als op de bassdrum op hun plek gehouden door geperste stalen spanhaken. Daarmee wijkt PDP een beetje af van de normale Concepts, die zwaardere, gegoten spanhaken hebben, maar het is wel in lijn met de retrolook.

De spanbouten op alle drums zijn de DW true pitch-variant met extra fijne schroefdraad. Voordeel van die bouten is een wat groter stemgemak en minder snel teruglopen; nadeel is dat je bij een velwissel langer bezig bent om de bouten los en vast te draaien.

De tom van de Concept Classic set heeft opvallend genoeg geen tomophanging. Er wordt verwacht dat je hem op een snaredrumstandaard zet. Zolang je die niet al te strak dichtdraait, komt het met de sustain van de trommel prima in orde.

 

Vellen

De ketels van de Concept Classic zien er prachtig uit, maar met de geleverde vellen pleegt PDP wel enigszins karaktermoord. De resonansvellen zijn de Chinese variant van Remo’s gecoate enkellaags Ambassador, en deze heeft nog enigszins sustain. Als slagvel is gekozen voor de Chinese variant van de gecoate Pinstripe, en daarmee gaat het behoorlijk mis. Dit vel heeft van zichzelf gewoon heel weinig toon, en in combinatie met de houten spanranden blijft er simpelweg té weinig over.

De toms klinken met deze vellen dof en vlak, terwijl je toch duidelijk hoort dat er meer in moet zitten. Een simpele velwissel levert een verschil van dag en nacht op. Met een professionele Amerikaanse Ambassador geven de toms een fantastische lange en volronde toon, die heerlijk warm en broeierig is. De hoge tonen worden door de houten spanranden iets getemperd, terwijl het laag en mid juist meer naar voren komt, en dat levert een mooi gespierde en toch ronde klank op.

Het stembereik van de Concept Classic toms is gigantisch. Met de minste velspanning is de klank al vol en buikig, en met een jazzy-hoge stemming klinken de toms heerlijk vintage. Daarbij helpt het ook dat de ketels iets undersized zijn, waardoor de vellen rondom goed tegen de draagrand aan liggen.

 

Bassdrum

De bassdrum wordt net als alle PDP-sets geleverd met het speciale dempkussentje van DW. Zelfs zonder dit kussentje is de klank van de bassdrum al aan de korte kant. Met kussentje blijft er eigenlijk nauwelijks meer over dan een tik. En ook hier maakt een professioneel setje vellen al het verschil van de wereld. De bassdrum is vol en vet, en reageert door zijn iets geringere 16 inch diepte lekker vlot. Met professionele vellen en het kussentje is de klank meteen goed, maar eigenlijk wil je bij zo’n set nog even wat meer. Een slagvel met ingebouwde dempring en de klassieke combinatie van een dicht voorvel met een viltstrip zorgt ervoor dat de vullingen uit je kiezen trillen. Prachtig!

 

Snaredrum

De Concept Classic wordt geleverd zonder snaredrum, maar PDP stuurde voor deze test een 14”x6½” zwart vernikkeld stalen model mee (€ 279,-). Een prima trommel met een 1 millimeter dunne ketel. Twee forse felsranden geven de trommel de nodige stevigheid. De geperste spanranden laten alle klank van de ketel lekker doorzingen. Met een professioneel slagvel heb je aan deze trommel een mooi gebalanceerde snare met lekker veel hoog en een messcherpe snarenrespons. Rimshots janken er vrolijk op los en rimclicks klinken vol en breed. Het MAG-snarenmechaniek is precies hetzelfde dat DW op alle dure snaredrums monteert, en hij werkt dan ook voortreffelijk. Wel had deze snaredrum een opvallend schoonheidsfoutje. Precies op de plek waar de draagrand het ondervel raakt zat een druppel staal die bij het lassen van de ketel was achtergebleven.

 

Conclusie

De kleine schoonheidsfoutjes die bij de Concept Classic naar voren komen zijn allemaal gemakkelijk met de mantel der liefde te bedekken, want de prachtige retrolook en -feel van de set maakt ze ruimschoots goed. Over de vellen valt wat moeilijker heen te stappen. Het lijkt misschien dat we in sommige tests de vellen zwaarder aanpakken dan in andere, en dat klopt. Het probleem met de vellen van Chinese makelij is namelijk dat de ene set er simpelweg beter mee overweg kan dan de andere. En de Concept Classic heeft het er zwaar mee, terwijl de set minstens net zo goed kan klinken als hij eruitziet.

Gelet op het prijskaartje van de Concept Classic, blijkt maar weer dat je tegenwoordig de meest waanzinnige drums kunt kopen voor gewoon weinig geld. De looks zijn te gek, de klank is prachtig warm en de afwerking is gewoon prima in orde. Ben je op zoek naar een betaalbare set met klasse? Dan zit je hier goed.

 

PRO CONTRA

+

• prachtige finish

• volronde, karaktervolle klank

-

• schoonheidsfoutje in de snaredrum

• de vellen