aanmelden
Ibanez Talman TM1702M & TM1730
electric guitars
Guitar 27-05-2016
De Ibanez Talman is terug – en hoe! We keken naar twee uitvoeringen met verschillende elementconfiguraties.
door: Gertjan Smit

In 1994 introduceerde Ibanez de Talman serie. Met een bodyvorm die wel wat weg heeft van een Fender Jaguar of Jazzmaster, was dit model vooral populair bij indierockers en punkers, waarvan Noodles van The Offspring de bekendste gebruiker was. Echter na een paar jaar, in 1998, stopte Ibanez alweer met de productie.

Eind vorig jaar werd de serie opnieuw tot leven gewekt. Wij kregen twee modellen uit de in Japan gemaakte Prestige serie: de TM1702M (€ 1388,-) met een Tele-elementconfiguratie en de TM1730M (€ 1388,-) met een Strat-combinatie.

 

Constructie

De basis voor beide modellen is hetzelfde: een elzenhouten body en een esdoorn hals met dito toets die is voorzien van 22 medium frets. Bij de TM1702M is dankzij de transparante sunburst finish duidelijk te zien dat de body uit drie delen bestaat. De body van de TM1730M zit verstopt onder een witte laklaag, maar ik ga er van uit dat deze ook uit meerdere delen bestaan.

De matte finish van de hals in combinatie met de volle C-vorm (die wat vlakker wordt, meer een D, naarmate je hoger op de hals komt) maakt de bespeelbaarheid erg comfortabel. En dankzij de afgeronde hiel en diepe cutaway zijn de hoge posities gemakkelijk bereikbaar.

De elementen zijn van Seymour Duncan. De TM1702M heeft een setje Alnico II Pro’s en de TM1730M drie Five-Two elementen.

Beide gitaren hebben masterregelaars voor volume en toon en respectievelijk een drie- en vijfstandenschakelaar. De TM1702M heeft verder een moderne Telecaster-type brug terwijl de TM1730M is voorzien van een vintage tremolosysteem. De Gotoh lockingtuners, tot slot, houden de Talmans prima op stemming. Beide gitaren worden geleverd in een luxe hardcase.

 

Geluid

Onversterkt klinken beide gitaren open en resonant met een mooie balans. Er is wel een subtiel verschil tussen de twee. Het ‘Tele’-model klinkt iets massiever, wat waarschijnlijk toe te schrijven is aan het feit dat er bij het ‘Strat’-model meer hout is weg gefreesd voor het tremolosysteem.

Eenmaal ingeplugd horen we dezelfde levendigheid terug. Het brugelement van de TM1702M heeft een lekkere twang en alle countrylicks, double-stop bends en banjo-rolls springen eruit. Maar met een behoorlijke dosis overdrive of distortion kan hij ook behoorlijk rocken. Het halselement blijft wat achter: het heeft een beetje een dof en dozig karakter, zeker in vergelijking met de felheid van het brugelement. Maar dit is een bekende Tele-kwaal. Het is geen slecht geluid, maar als je gewend bent om veel tussen je elementen te schakelen om te wisselen van geluid, moet je hier wel rekening mee houden.

Mede dankzij het setje Five-Two elementen klinkt de TM1730M lekker gebalanceerd. Door de combinatie per element van alnico II magneten voor de hoge snaren en alnico V’s voor de lage wordt het geluid minder schel in het hoog en houd je een strak en vol laag.

De gitaar klinkt precies zoals je verwacht. Het halselement is krachtig en vol en zorgt met een lichte crunch voor een heerlijke bluesy sound. De tussenstandjes hebben die typische nasale kwaak en ook het brugelement levert veel bruikbare geluiden op. De Five-Two blijkt hier een perfecte keuze. Het brugelement van een Strat-type gitaar kan soms iel en schel aandoen, maar daar heeft de TM1730M dus geen last van. En ook hier overtuigende rockgeluiden als je de gain wat verder opendraait. Kortom: een moderne en veelzijdige Strat-achtige gitaar.

Van de tremolo hoef je geen wonderen te verwachten. Standaard staat deze strak tegen de body afgesteld, maar ik kon het toch niet laten hem zwevend af te stellen zodat je tonen ook iets omhoog kunt buigen. Zo kun je er toch, binnen de grenzen van het systeem, bruikbare geluiden uithalen. Denk hierbij aan het subtiele gebruik van David Gilmour of Hank Marvin, maar ook Jeff Beck-achtige trucjes zijn goed te doen. Het enige minpuntje vond ik dat de tremolo vrij licht aanvoelt en er geen extra veren zijn meegeleverd om de spanning te verhogen voor een stabielere feel.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een moderne Strat- of Tele-type gitaar dan zijn de TM1702M en TM1730M goede alternatieven om naar te kijken. Ze kunnen zich in kwaliteit, geluid en bespeelbaarheid direct meten met bijvoorbeeld de Fender USA Standard serie. De afwerking is zoals we mogen verwachten van de Prestige serie, het vakmanschap straalt eraf. Verder zijn het net als hun voorbeelden breed inzetbare gitaren. Door de afwijkende vorm vallen ze echter meer op en zien er wat frisser uit. Ideaal als je in dat opzicht net even iets anders wilt.