aanmelden
Lâg Tramontane T90PE
acoustic guitar
Guitar 17-10-2016
Slechts weinig gitaristen zullen onberoerd blijven bij de aanblik van deze Lâg Tramontane T90PE: wat een schatje! Het eerste wat opvalt is het hout van het bovenblad. De klankkast van de Lâg is opgebouwd uit Afrikaans mahonie (khaya), dus ook het bovenblad en dat is eigenlijk best mooi. Het klankgat heeft een fraai gestileerde inleg met een soort klein houten Malteser kruis erin verwerkt. De palissander brug is elegant van vorm en leidt de snaren over een grafieten zadel naar zwarte pennen. De mahonie hals heeft een palissander toets zonder positiemarkeringen (die overigens wel aan de zijkant zitten tegen het ‘verdwalen’). De kop is fraai gestileerd en dicht van vorm en herbergt zwarte mechanieken die prima werken. Een redelijk sober gehouden gitaartje, dus, maar wel met een mooie glans op het mahoniehout.

door: Paul van de Vlasakker

Klank & bespeelbaarheid

De Lâg parlor laat zich met gemak bespelen door de mooie lage snaarligging en de klank is verrassend rond en strak met een behoorlijk laag en sprankelend hoog. Het middengebied wordt door de kleine vorm van de klankkast wat sterker aangesneden zonder storend te zijn - geen te ‘dozige’ klank, gelukkig! Het warme geluid dat uit het klankgat komt is voor een groot deel toe te schrijven aan de opbouw uit Afrikaans mahoniehout. Dat ziet er dus niet alleen fraai uit, maar zet ook nog eens een duidelijk stempel op het totale klankbeeld van deze Lâg.

De ‘Direct Lâg Plus’ voorversterker voegt nog een hele boel toe aan een toch al fijne gitaar. Het versterkte geluid is krachtig en vol en vertoont geen typische piëzokraakjes. Eigenlijk maakt deze voorversterker van de Lâg T90PE een schatje met ballen.

 

Conclusie

De Lâg Tramontane T90PE (€ 477,-) is natuurlijk niet een gitaar met een enorm geluid, maar het parlormodel weerhoudt deze kleine gitaar er niet van om groot te klinken als je erom vraagt. Het meest verrassende is toch wel de voorversterker, die van deze bescheiden gitaar een reus maakt. Het mooi in te stellen laag, midden en hoog zorgt ervoor dat we hier te maken hebben met een volwaardige gitaar!