aanmelden
Line 6 Helix
guitar processor
Guitar 01-08-2016
Line 6 zet een serieuze stap richting het hogere marktsegment met de geavanceerde en uitgebreide Helix, die is voorzien van twee DSP-processors. Is dit de toekomst?

door: Trevor Curwen

Zes jaar geleden kwam de eerste serie vloerprocessors met HD-versterkermodeling van Line 6 uit. Deze apparaten boden duidelijk een betere geluidskwaliteit dan de vorige modelingserie, de POD’s. Sinds die tijd is er veel gebeurd op het gebied van versterkermodeling. De Kemper Profiler maakt op unieke wijze een afdruk van een versterker en de Axe-FX van Fractal werd met zijn twee Sharc processors ook snel populair. Beide producten hebben de lat weer hoger gelegd als het gaat om een gedetailleerde sound.

Ook Line 6 gaat mee met de ontwikkelingen op high-end gebied. Het bedrijf is inmiddels onderdeel geworden van de enorme Yamaha corporatie en heeft daardoor de beschikking over een grotere R&D-afdeling. De nieuwe Helix (€ 1641,-) maakt gebruik van HX-technologie en hiermee zet Line 6 weer een stap voorwaarts op geluidsgebied.

 

Ontwerp

De Helix heeft een stevige, metalen behuizing en een robuust expressiepedaal. Hij is gebouwd om stand te houden op het podium en door de verschillende aansluitingen is hij in allerlei situaties te gebruiken. Als je het apparaat aanzet, valt meteen op hoe veel informatie er op de schermpjes verschijnt en hoe je op een donker podium gebruik zou kunnen maken van de visuele aanwijzingen. Het hoofdscherm is groot, kleurrijk en informatief en elk van de twaalf voetschakelaars is omringd met een gekleurde LED die de status van de schakelaar aangeeft. De vanachter verlichte LCD-strips boven elke schakelaar zijn echter nog het meest indrukwekkend. Hierop wordt weergegeven welke functie aan de schakelaar is toegewezen. Dat kan een bepaald stompboxeffect zijn, een preset of wat je ook maar kunt bedenken.

De presets worden bij de Helix op de gebruikelijke manier opgebouwd uit een signaalketen van verschillende blokken die met elkaar verbonden zijn. Er zijn in totaal 1024 geheugenplaatsen voor presets, die zijn onderverdeeld in acht ‘setlijsten’ met elk 32 banken van vier presets. Elke preset heeft vier stereo signaalpaden met een heleboel routingmogelijkheden, die je kunt gebruiken om de signalen samen of afzonderlijk uit te sturen. Elke patch kan tot acht blokken bevatten, dus als je de routing op een slimme manier instelt kun je een keten van 32 blokken maken, mits de DSP dat aankan. Momenteel heeft de Helix modellen van 41 versterkers, zeven basversterkers, dertig luidsprekerkasten, zestien microfoons en tachtig effecten, maar deze aantallen zullen waarschijnlijk worden uitgebreid met toekomstige firmware-updates. Je kunt ook je eigen impulsresponsen in het pedaal opslaan.

Tegen de tijd dat je dit leest zal er waarschijnlijk een editor voor de computer zijn uitgebracht waarmee je verschillende functies van de Helix kunt bewerken, maar ook met de hardware zelf kun je een en ander aanpassen. Dankzij het grote grafische scherm en een duidelijke menustructuur die je voornamelijk met een slimme, multifunctionele joystick bedient, is het bewerken via de hardware vrij eenvoudig.

Met de zes ‘soft’knoppen onder het scherm kun je de parameters die erboven worden aangegeven snel aanpassen en de voetschakelaars zijn ook nog eens aanrakingsgevoelig. Je kunt deze functie gebruiken om effecten aan een schakelaar toe te wijzen of om de parameters van een effect op te roepen op het scherm. In de ‘pedal edit’-stand kun je parameters selecteren en bewerken met het expressiepedaal. Het systeem werkt erg intuïtief, waardoor je tijdens een optreden gemakkelijk dingen kunt aanpassen en net zo eenvoudig thuis je geluiden vanaf het begin kunt opbouwen.

Voor veel gitaristen zal de Helix van zichzelf al genoeg verschillende geluiden bevatten om mee te werken, maar er zijn ook nog vier send/returnaansluitingen die het mogelijk maken externe effecten aan de signaalketen toe te voegen. Zo kun je een aantal van je favoriete pedalen aansluiten en ze als onderdeel van een preset gebruiken. Je kunt de Helix op vele manieren gebruiken in combinatie met andere apparatuur. Door verschillende functies aan de voetschakelaars toe te wijzen kun je hem als mastercontroller gebruiken voor je complete systeem. De vloerprocessor heeft alle MIDI-mogelijkheden die je nodig zou kunnen hebben en er zijn aansluitingen voor het schakelen van externe versterkers en om CV (control voltage) data naar een analoge synth te sturen. Ook Line 6’ Variax-aansluiting ontbreekt niet. Veelzijdige routing van je signaal is mogelijk dankzij een paar analoge aansluitingen (XLR en jack) waarmee je twee versies van het uitgangssignaal (dezelfde of verschillende) naar twee aparte bestemmingen kunt sturen, met daarnaast een aantal digitale aansluitingen. Met een USB-aansluiting kun je de Helix gebruiken als een 8-in/8-uit audio-interface om op te nemen naar je daw of voor het re-ampen van opnames. Je kunt verschillende audiobronnen opnemen, want de Helix heeft aansluitingen voor microfoon, aux en gitaar. Via de hoofdtelefoonuitgang kun je alles monitoren.

Bij standaardgebruik hebben de voetschakelaars twee standen: Preset en Stomp. Hiermee kun je presets oproepen of effecten in- en uitschakelen. Je kunt direct wisselen tussen deze twee standen en het is zelfs mogelijk om de bovenste rij schakelaars voor presets te gebruiken en de onderste rij voor effecten. Er is ook een taptempofunctie en het expressiepedaal heeft een schakelaar waarmee je kunt wisselen tussen twee expressieparameters. Er zijn ook nog twee aansluitingen voor extra expressiepedalen, mocht je die nodig hebben.

 

Geluid

Dit apparaat gaat weer een stapje verder dan de HD serie. Volgens Line 6 zorgen de twee DSP-processors voor genoeg kracht om zowel de geluidseigenschappen als de dynamiek van versterkers na te kunnen bootsen. Elk onderdeel van het circuit wordt doorgemeten en aangepast, zodat elk versterkermodel precies zo werkt en reageert als de originele versterker. Dit komt overeen met wat we voelen en horen, en het apparaat reageert op natuurlijke wijze op de dynamiek in je spel en het volume van de gitaar.

De versterker- en effectmodellen gaan van vintage tot modern, mainstream en esoterisch. Aan vrijwel elk soort effect is gedacht en de geluiden kunnen allemaal heel gedetailleerd worden vormgegeven. Er zijn genoeg effecten waar je direct mee aan de slag kunt, maar zoals altijd is het het leukst om je eigen geluiden te creëren.

 

Conclusie

De Helix lijkt een technisch wonder en het is de meest vooruitstrevende vloerprocessor die we ooit hebben gezien. Ondanks alle ingebouwde flexibiliteit is hij eenvoudig in gebruik. Je kunt de Helix zowel live als in de studio voor van alles inzetten, want dankzij de uitgebreide aansluitingen en routingmogelijkheden kun je hem op zichzelf staand gebruiken of als het zenuwcentrum van een compleet systeem, of dat nou groot of klein is. Daar heb je natuurlijk helemaal niets aan als de geluiden slecht zijn, maar gelukkig is dat hier niet het geval. Het is Line 6 gelukt de geluidsnuances van echte versterkers te vangen, waardoor het voelt alsof je over the real thing speelt. De Helix is een extreem praktisch alternatief voor andere high-end apparatuur, voor een goede prijs.

 

 

LINE 6 HELIX

Prijs: € 1641,-

Opties:
Helix Rack € 1553,-
Helix Control (voetschakelaar voor rack) € 443,-
Helix Backpack € 166,-

 

 

{fotobijschriften}

1. Het stevige expressiepedaal kan tijdens het spelen gebruikt kan worden om allerlei parameters mee aan te passen

2. De Helix heeft volledige MIDI-implementatie, aansluitingen voor het schakelen van externe versterkers en ook Line 6’ Variax aansluiting is aanwezig

3. De Helix heeft 1024 plaatsen voor presets in acht ‘setlijsten’, met elk 32 banken van vier presets

4. De fabrieksgeluiden van de Helix zijn fantastisch, maar het wordt pas echt leuk als je je eigen sounds gaat creëren