aanmelden
Sandberg California II TM4 RW
bass guitar
Bass 16-03-2016
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 324, april 2016
door: Remus Aussen

Remus Aussen
 

Sommige merken vinden zichzelf opnieuw uit. Fender heeft dat minstens drie keer gedaan en Leo Fender zelf, met Music Man en G&L, ook nog twee keer. Sandberg uit het Duitse Braunschweig, ofwel Holger Stonjek en zijn collega’s, deed het ook met succes. De van oorsprong boetiekbouwer Stonjek maakte de stap van puur Duitse edelbassen naar ‘eigen’ P- en J-modellen, hoewel de edelbassen nog steeds op het menu staan. Toen rond het jaar 2000 de eerste Sandberg TM modellen op de wereld kwamen, vielen de bassen op door overtuigende butsen en ‘on the road’ opgelopen slijtage. We zijn benieuwd wat middenklasser TM4-RW TS HG (€ 1341,-), zonder optionele butsen en slijtage, doet. Wat de hoogte van de lat betreft kun je hem vergelijken met de Skylines van Lakland.

Keuzes
Net als Lakland maakt Sandberg gebruik van een Music Man-type element bij de brug en een Jazz-exemplaar in halspositie, hoewel dit er als een enkelspoels MM-element uitziet. Beide zijn van Delano, dat ooit het eerste hybride Music Man/Jazz-element maakte. De elementpositie komt overeen met die op de oorspronkelijke instrumenten. De toonregeling is tweebands, met verder een coilsplitschakelaar voor het brugelement en een push/pullvolumepot voor actief/passief.

De hals is met zes schroeven aan de body bevestigd en lijkt daardoor meer op een doorlopende hals. Extra schroeven betekent immers meer sustain en minder verdikking van het geluid als je in een hogere positie speelt; onversterkt merk je dat al. De bas is hoog afgesteld, met een lichte curve in de hals waardoor je meer dynamiek in je spel kunt brengen.

Het lakwerk is keurig en de matte lak op de hals speelt lekker. De stemmechanieken werken vrij traag en dat is fijn; als je de stemschroeven verdraait en terugdraait naar dezelfde positie, kom je weer op exact dezelfde toon uit. Logisch? Speel maar eens op een oude Fender!

 

Ademen
Ingeplugd blijf het geluid mooi recht. De actieve toonregeling doet wat ie moet doen; de frequenties passen goed bij de bas en de elementen. Toch ademt het instrument iets meer in passieve modus - lekker stroperig! Het is nooit precies Music Man of Fender; misschien zou Sandberg de Hybrid pickup van Delano als optie moeten aanbieden?

In de oefenruimte voegt de Sandberg mooi in het geluid zonder te ‘verdwijnen’, maar we missen soms de mogelijkheid om, door harder aan te slaan, de bas een extra ‘douw’ te geven. Het instrument laat zich erg lekker slappen en met een plectrum bewerken.

 

Conclusie
Dit is een goed afgewerkt instrument, met een prima houtkwaliteit en met een geluid waarbij functie voor karakter gaat. In zijn prijsklasse is het een goede concurrent voor zowel Lakland als Fender. Met die Hybrid pickup-optie zou deze bas ook een Jazz Bass-sound in huis kunnen hebben en met dat ‘beetje meer’ hadden we helemaal een winnaar.