aanmelden
Bugera Veyron Tube BV1001T
bass amp
Bass 09-12-2015
Gepubliceerd in Meet Music Magazine 321, december-januari 2016
door: Martin Zand Scholten

Martin Zand Scholten


Het Duitse Bugera is een bijmerk van het grote Behringer en levert boetiekachtige versterkers en kabinetten af die door de Chinese productie toch zeer schappelijk geprijsd zijn. De BV1001T (€ 639,-) is hun versie van de compacte basversterker met veel vermogen.

Er bestaan twee versies van deze compacte bastop: de volledig transistor BV1001M en de met drie buisjes uitgeruste BV1001T. Beide hebben een klasse D eindtrap die maar liefst 2000 watt op 4 ohm levert en beide zijn ultralicht. Zoals we bij eerder besproken Bugera basversterkers al konden constateren is er leentjebuur gespeeld bij andere merken; zo zijn de nog leverbare BVP5500 en BTX36000 overduidelijk op de SVT3 en 4 gebaseerd. De BV1001 modellen hebben hetzelfde ontwerp als de Rebelhead tops van TC Electronic, alleen zit de kenmerkende handgreep in het chassis bij Bugera rechts en bij TC links. Feit is wel dat TC Electronic sinds kort tot de steeds verder uitdijende Music Group behoort (onder voorzitterschap van Uli Behringer) zodat copyright intern geregeld zal zijn. Het Engelse Turbosound behoort sinds 2012 tot deze internationale groep en levert de luidprekers voor de voor de test meegeleverde Bugera 2x10 en 1x15 speakerkast, die het vermogen van deze lichte zwaargewicht aankunnen.

 

Uiterlijk

Hoewel niet uitblinkend in schoonheid en zoals gezegd zeer licht, is de BV1001T redelijk robuust en komen de knoppen op het frontpaneel niet al te kwetsbaar over. Wat minder smaakvol is het transparante plastic schermpje dat zicht biedt op de drie 12AX7 buizen die in het voorversterkercircuit gebruikt worden en waarachter drie oranje LED’jes een gloeiende buizenbak suggereren. Daar staat tegenover dat de waarschuwings- en functielichtjes rond de drukknoppen zijn verwerkt en in de grote mastervolumeknop een oranje ring licht verspreidt (die daardoor goed te vinden is op een donker podium). En dat oogt wel weer smaakvol.

 

Ontwerp

De layout van het frontpaneel is wat onverwacht. Naast de ingang links en drukknoppen voor demping en -15 dB verzwakking zijn een gain- en een volumeregelaar te vinden. De eerste bepaalt de oversturing van de buizen, terwijl de tweede de boost van de gain kan temperen zodat het ingangssignaal niet te hoog wordt; het is even friemelen. Beide knoppen moeten in werking gezet worden en in balans met elkaar; draai je een van beide dicht, dan is er geen geluid.

Dan volgen de activeringsdrukknop-met-LED-ring en de draairegelaar van de compressor. Deze compressor wordt, zelfs als hij subtiel is ingesteld, vrij snel actief en neemt veel dynamiek weg. Geïntegreerde compressors zijn tegenwoordig schering en inslag. Misschien is het leuk voor thuis opnemen, maar mijn ervaring op het podium en in de studio is dat de technici liever hun eigen high-end spullen gebruiken. Bij mij staan ze uit.

De toonregeling bestaat uit een klassieke passieve Baxandall laag- en hoogregelaar, en een buizengestuurde actieve middenregelaar met driestanden-frequentieschakelaar; dit is ruim voldoende om je klank vorm te geven.

Aan de achterzijde biedt de Bugera een DI met de gebruikelijke pre/post eq- en aardeschakelaar, maar ook een mic/line-switch en verder een tuner uit, een effectloop en een switch uit (die met een helaas niet bijgeleverde voetpedaal de mute functie en de effectloop activeert), en een koptelefoonuitgang.

 

Geluid

De hoofdzaak is natuurlijk zoals altijd het geluid. Dat is uitstekend: warm en buizig, maar strak. 2000 watt lijkt een enorme overkill, maar het hoéft niet hard; er is gewoon een flinke headroom zodat het geluid als je krachtig en dynamisch speelt niet overstuurt als je dat niet wilt.

De Veyron Tube is natuurlijk met alle speakerkasten te gebruiken, maar als je de volledige power wilt benutten, dan heeft Bugera de BT210TS en BT115TS kasten in de aanbieding, voor eveneens superlage prijzen. Elk kunnen ze 1600 watt verstouwen (en samen 3200 watt) op 4 ohm dankzij de eerder genoemde Turbosound luidsprekers. Maar ook op een 1x12 300-watt kastje levert de BV1001T goed werk.

 

Conclusie

Een uitstekende versterker en als Bugera dat doorkijkschermpje vervangt voor een stemapparaatje is deze Veyron helemaal af.