aanmelden
Warwick LWA 500
bass amp
Bass 27-05-2016
Met de LWA 500 heeft Warwick een goed ogende versterker in huis die haast niets weegt, die voldoende vermogen heeft voor bijna elke situatie en die ook nog eens aantrekkelijk geprijsd is. Hebben de Duitsers hier een winnaar?
door: Chris Dekker

Bij Warwick krijgt lichtgewicht een nieuwe standaard. De eerste keer dat we de ruim een kilo wegende LWA 500 (€ 647,-) op een beurs oppakten, dachten we even met een lege behuizing te maken te hebben, maar er zat echt elektronica in! Er is een tasje verkrijgbaar, maar deze amp past in het voorvak van iedere gigbag.

Laten we alle functies eens doornemen. Voor zien we na een enkele instrumentingang, van links naar rechts een gainknop en een mute, beide met controlelampje, gevolgd door een 4-bands equalizer. De draaiknop voor de compressor wordt geflankeerd door de aan/uitschakelaar en de volumeknop. Helemaal rechts zien we nog aansluitingen voor een mp3-speler en een koptelefoon en het geheel is sfeervol blauw verlicht.

 

Fijn en bruikbaar

Ook achterop is het druk. Na een aan/uitschakelaar zien we een gecombineerde tuner/lijnuitgang met keuzeschakelaar en een effectloopaansluiting met een draaiknop om de hoeveelheid effect in je signaal te bepalen. Er wordt een speciale Y-kabel meegeleverd om effecten aan te sluiten. Vervolgens heeft de LWA 500 een DI-uitgang en een gecombineerde speakon/jack-speakeraansluiting. De DI-uit heeft twee kleine schakelaars voor pre/post EQ en groundlift. Allemaal zeer fijne en bruikbare functies voor de live spelende muzikant.

 

Getest

We proberen de dwerg op een 2x12 kast van 4 ohm, zodat de versterker de volle 500 watt levert. Met een 8-ohm kabinet zal het ongeveer de helft zijn. Duidelijk is dat we meer dan genoeg vermogen hebben om het in een behoorlijk stevige band vol te houden. Een 250-watt versterker kan net aan de lichte kant zijn voor een rockband, maar ook over een 8-ohm 4x10 kast verplaatst het kastje meer dan genoeg lucht voor de meeste situaties. De sound is clean, maar niet typisch Duits-clean. Waar sommige high-end merken nogal klinisch klinken, heeft de LWA 500 een mooi rond en organisch geluid waarbij je bas toch volledig tot zijn recht komt. Dit betekent meteen dat de versterker een mooie basis is voor het gebruik van effecten.

 

Conclusie

De LWA 500 is licht, compact en het heeft alle benodigde functies voor de optredende bassist. Heb je meer kanalen nodig, dan is de grotere LWA 1000 wellicht jouw keus en als je een echte rock ‘n’ roll-amp zoekt met een ingebouwd randje, dan moet je verder kijken naar merken als Orange, Ampeg of Ashdown. Zoek je een goed klinkende, compacte amp met een eerlijk geluid en meer dan genoeg vermogen, dan mag deze zeker op je uitprobeerlijstje.