aanmelden
Ashdown B-Social
amplifier
Bass 17-08-2016
Met de komst van producten als de Blackstar ID:Core BEAM en de AMPLIFi van Line 6 maakten we kennis met een nieuw soort apparaat: de compacte gitaarversterker die tevens dienst doet als home-entertainmentsysteem. Het Britse Ashdown gaat met de B-Social nog een stap verder door een aantal handige functies toe te voegen die moeten zorgen voor een optimale muzikale en sociale ervaring.
door: Martine Sipma

Ontwerp

De B-Social (€ 769,-) is in de eerste plaats bedoeld voor basgitaar, maar de verschillende ingangen zijn ook geschikt voor onder meer akoestische en elektrische gitaar, keyboard en microfoon. De fraai vormgegeven versterker heeft aan de voorzijde twee 5-inch luidsprekers. Op de bovenkant zitten twee handgrepen en een rij draaiknoppen, verdeeld in twee secties: instrument en audio. Elke sectie heeft een 3-bands EQ met bass, middle en treble en een volumeknop. De twee instrumentingangen op het paneel aan de zijkant hebben elk hun eigen gainregelaar op het regelpaneel, maar de EQ van de instrumentsectie is alleen voor het instrument dat op input 1 is aangesloten. Met de regelaars van de audiosectie stel je het geluid in van bijvoorbeeld een mp3-speler of telefoon, die je via bluetooth of met de lijningang aan de B-Social kunt koppelen.

Je kunt je basgitaar met een jackkabel op een van de ingangen (actief of passief) aan de zijkant aansluiten, maar met het bijgeleverde zendertje is het ook mogelijk om draadloos te spelen.

Als je je instrument hebt aangesloten, kun je je geluid instellen met de draaiknoppen op de bovenkant van de versterker en meteen gaan spelen. Op het paneel aan de zijkant zit echter een AppTek-ingang en als je daar je iPad of iPhone op aansluit kun je nog veel meer geluiden uit de versterker halen. Hiervoor installeer je de AmpKit-app van Agile Partners, die verschillende versterker- en effectsimulaties biedt.

Het sociale aspect van de B-Social zit hem in de aanwezigheid van een tweede instrumentingang, waar je een gitaar of een tweede basgitaar op kunt aansluiten. Zo kun je samen spelen met bijvoorbeeld een bandgenoot, maar als je lesgeeft kan ook je leerling zijn of haar instrument op de B-Social aansluiten. Input 2 heeft net als input 1 een actieve en een passieve optie.

Dankzij de USB-aansluiting kun je de versterker op je computer (pc of Mac) aansluiten en hem gebruiken als interface. Hij werkt naadloos met de meeste grote daw’s en je kunt beide instrumentingangen tegelijkertijd opnemen. Het is niet nodig om drivers te installeren, het enige wat je moet doen is de ‘USB AUDIO CODEC’ als geluidsingang en -uitgang kiezen in je software. Via de hoofdtelefoonuitgang kun je de boel monitoren en als je daarbij de luidsprekers niet wilt horen druk je op de speaker mute-knop aan de achterkant van de versterker.

 

Gebruik en geluid

De B-Social klinkt van zichzelf prima. Met een passieve bas in input 1 en alle regelaars van de EQ in de middenpositie klinkt er een overtuigend basgeluid uit de twee kleine luidsprekers, met dat donkere laag dat we van Ashdown gewend zijn. Als we tegelijkertijd een elektrische gitaar op input 2 aansluiten komen beide instrumenten duidelijk en helder door.

De meegeleverde draadloze zender werkt zonder problemen en deze functie draagt enorm bij aan het gebruiksgemak van de B-Social. Je kunt draadloos spelen en via bluetooth draadloos muziek streamen, zonder kabels die in de weg zitten. Bovendien ben je niet aan een bepaalde plek in de buurt van de versterker gebonden.

Met het speciale, bijgeleverde mini-jack kabeltje sluiten we een iPhone aan op de AppTek ingang van de B-Social, zodat we gebruik kunnen maken van de versterker- en effectsimulaties uit de AmpKit-app. Helaas zijn de meeste simulaties alleen te gebruiken als je ze vanuit de app aanschaft, met prijzen van rond de 3 euro per effect of versterker(kast)model.

Ook de interfacefunctie werkt uitstekend. We probeerden hem met GarageBand en zoals beloofd kun je de twee ingangen tegelijkertijd op verschillende sporen opnemen.

 

Conclusie

We waren al enthousiast over de B-Social zonder de versterker gehoord te hebben, want dankzij zijn vele functies en handigheidjes is het een enorm veelzijdig en compleet apparaat. En hij is ook nog eens speciaal voor basgitaar! Ondanks de kleine luidsprekers laat de B-Social een indrukwekkend, diep basgeluid horen en dankzij de Audio EQ-sectie kun je de ideale mix maken tussen je basgitaar en de muziek van bijvoorbeeld je mp3-speler. De AppTek-aansluiting is een leuk extraatje voor liefhebbers van modeling, maar je moet wel bereid zijn de versterker- en effectmodellen uit de AmpKit app aan te schaffen. Bovendien is deze functie alleen te gebruiken met iOS-apparaten.