aanmelden
Ibanez TMB30 Talman
Bass Guitar
Bass 12-10-2016
Waar sommige gitaarfabrikanten rustig op hun lauweren rusten en zich al jaren niet vernieuwen, is het Japanse Ibanez onvermoeibaar bezig nieuwe modellen te ontwerpen die vaak zeer tot de verbeelding spreken.
door: Martin Zand Scholten

Ibanez behoort tot de Hoshino Gakki Group, die in de jaren twintig actief was als Japanse importeur van Salvador Ibáñez en Hijos gitaren en vanaf 1935 onder de naam Ibanez zelf klassieke gitaren ging bouwen. In de jaren zeventig maakte het bedrijf vooral Fender-imitaties (die zeker niet de slechtste waren) totdat men vanwege copyrightperikelen met het bouwen van eigen ontwerpen begon. Een bekend basmodel uit begin jaren tachtig is de actieve Musician basgitaar waarvan Sting in zijn Police-tijd een fretloze versie bespeelde.

De Ibanez-bascatalogus bestaat inmiddels uit vele series, zoals Soundgear, BTB en ATK, en men is ook een eigen customshop begonnen onder de naam Bass Workshop, waarvan wij recent een uitstekend singlecut-exemplaar hebben gerecenseerd.

Aan deze al indrukwekkende hoeveelheid basgitaren is nu de Talman reeks toegevoegd, gebaseerd op het gelijknamige retro-gitaarmodel van Ibanez uit de jaren negentig, dat onlangs opnieuw is geïntroduceerd. De serie omvat long- en shortscale bassen, actief op passief, en met verschillende elementconfiguraties. In de Benelux zijn de TMB100 en de hier geteste TMB30 leverbaar.

Hoewel de adviesprijs mede dankzij de Indonesische productie slechts 222 euro bedraagt en de werkelijke verkoopprijs onder de 200 euro zal liggen, oogt en voelt de lichtgewicht Talman absoluut niet goedkoop. De hals is niet dun, zoals vaak bij Ibanez bassen, maar bijna Precision-achtig robuust. Het fretwerk is uitstekend afgewerkt en de sierlijke, zwart gelakte kop is uitgerust met vier Music Man-type mechanieken, twee aan iedere kant. De klassieke Ibanez body is voorzien van zwarte hoogglanslak, een zwarte slagplaat met verchroomde hardware en drie zwarte regelaars voor volume en toon die ieder zo groot zijn als de toonknop van een Fender Jazz. De twee volumeknoppen zijn in de slagplaat verwerkt, de toonknop bevindt zich op een metalen strip met een Stratocaster-achtige uitgang, die echter niet schuin, maar parallel aan de snaren is geplaatst. De knoppen regelen twee passieve elementen: een enkelspoels J-type bij de brug en een P-stijl split-humbucker aan de halskant. De bediening van deze passieve elektronica is geheel in Jazz Bass-traditie en ook de brug is zoals we deze op een J-type bas kunnen vinden.

 

Gebruik

Allereerst valt bij het aansluiten van deze basgitaar op dat hij werkelijk dood en doodstil is: geen brom of ruis te bekennen, ook niet op het brugelement. Nadere inspectie laat zien dat het elektronicacompartiment met isolerende verf is behandeld en zo laat Ibanez wederom zien dat het wat betreft de afwerking van zijn instrumenten geen compromissen sluit.

In geluid is de Talman een felle rakker: het brugelement knort en heeft een zeer goede attack en het splitelement heeft een lekkere Precision-achtige ronk. Beide elementen samen laat geen groot volumeverschil horen. Eigenlijk blijkt uit het geluid absoluut niet dat we hier met een shortscale-instrument te maken hebben; de TMB30 gedraagt zich in definitie en veelzijdigheid als een volwassen longscale. Ook de intonatie en gelijkwaardigheid in toon en volume blijft over de gehele hals uitstekend, terwijl de snaarspanning niet noemenswaardig anders is.

Slechts uit het speelcomfort blijkt dat we hier te maken hebben met een kortere mensuur; de fretjes liggen nu eenmaal dichter bij elkaar en de onderlinge snaarafstand is 19 mm. Ideaal voor de wat kleinere hand en voor blessuregevoelige bassisten zoals ik. Ook de lage F op de E-snaar klinkt vol en met definitie. De snaren liggen voor mijn smaak een fractie te hoog op het witplastic topkammetje maar zullen snel genoeg inslijten.

Verrassend genoeg heeft Ibanez geen kleinere of lichtgewicht stemmechanieken gemonteerd, maar volwaardige en goed werkende exemplaren, waardoor de bas iets topzwaar is. Het is echter minimaal en makkelijk in evenwicht te houden.

 

Conclusie

Deze TMB30 Talman ziet er mooi uit, is prima afgewerkt en klinkt erg goed: vol en toch fel. Daarbij speelt hij lekker en is in zijn simpelheid veelzijdig in klank en voelt ondanks zijn kleine afmeting toch robuust aan. In combinatie met de zeer overzichtelijke prijs kunnen we zeggen dat we een winnaar hebben die je aan jonge beginners kunt aanraden en waar je zelf ook geen slecht figuur mee slaat.