aanmelden
JB Systems Invader
Light Gear 28-05-2014
door:

LED-, STROBE & LASER EFFECT

 

De toestellen van JB Systems vinden we zowat overal in het uitgaansleven, en dat zowel met geluid als met licht. Deze keer krijgen we een drie-in-eentoestel. De Invader is uitgerust met de drie technologieën van het moment: led, strobe en laser.

 

 

 

BOUW

De Invader is een “flower” lichteffect, waarbij het effect wordt geproduceerd door quad kleurenleds van 3 Watt. De acht witte leds van 1 Watt zorgen voor het stroboscoopeffect en zitten rond de cylinder waaruit de tweekleurige laserstraal komt (rood en groen). Het toestel is volledig gemaakt in zwart metaal en meet 25 x 25 x 21 cm. Aan beide zijden zitten draaiknoppen waarmee je de focus kan afstellen. We maken even een omweg langs de achterkant. Daar zien we de verschillende aansluitingen, zowel de voeding als de DMX. Verder zien we een ledscherm, de verplichte veiligheidshaak en de noodstop.

 

AANSLUITINGEN

De Invader heeft drie types aansluitingen. De eerste is bedoeld voor de voeding: twee IEC’s (een mannetje en een vrouwtje). Het is dus vrij makkelijk om ze met een daisy chain aan elkaar te linken. Dan zijn er de XLR-aansluitingen die gebruikt worden om de DMX-informatie te ontvangen en te versturen. Tot slot is er een kleine aansluiting waarbij ik geen naam kan vinden, maar ze dient voor de noodstop van de laser.

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

De Invader komt in een doos en zit goed vast met schuimblokken. Je kan ze als flightcase gebruiken. De handleiding is beschikbaar in verschillende talen waaronder Nederlands, Duits, Engels en Frans. Verder in de doos: een stroomkabel, twee sleutels voor het beveiligen van de laser en een reserveconnector voor de noodstop.

 

MOGELIJKHEDEN

Je kan de Invader op verschillende manieren gebruiken. Het makkelijkste is de automatische modus die de effecten door elkaar gebruikt en reageert op de muziek. Het is uiteraard mogelijk om de gevoeligheid aan te passen, naargelang het geluidsvolume. Als je ze met meerdere tegelijk zou willen gebruiken, er is een slave-functie voorzien. De manier die mij het meeste boeit is de DMX-modus. Hier kan je je verbeelding de vrije loop laten en elke parameter afzonderlijk bedienen. Kwestie van inspiratie en de juiste timing.
 

 

OUTPUT

De Invader is een lightshow op zich. Ik schat dat de laser een hoek heeft van 110°. Hij biedt ons een wirwar van rozetten, spiralen, cirkels, punten en andere vormen die overgaan van de ene in de andere. Het is bijna hypnotiserend om naar te kijken. Het “flower”-deel bestrijkt een minder grote oppervlakte, maar geeft wel zeer heldere kleuren en veel bewegingen en rotaties. Deze functie doet me een beetje denken aan de “LED Devil” van hetzelfde merk. Het meeste plezier beleef ik aan de acht witte leds die voor een strobe-effect zorgen en die ook als blinder kunnen gebruikt worden. Ze kunnen worden gecontroleerd los van de “chase” effecten en worden gecombineerd met de strobe. Hier kan ik meteen de opmerking maken dat de output van de verschillende functies niet goed met elkaar in verhouding staat. Zo vind ik bijvoorbeeld dat de strobe de neiging heeft om het lasereffect te absorberen.

 

 


PRIJS

Voor een bedrag van €239 (incl. BTW) is dit toestel het jouwe. Een belachelijke prijs als je rekening houdt met de mogelijkheden. Je hebt er immers drie toestellen voor.

 

 


BESLUIT

De Invader is een polyvalent lichttoestel dat overigens erg weinig stroom verbruikt, niet warm wordt en zeer weinig geluid produceert. Het bestrijkt een indrukwekkend groot oppervlak. Het is alleen jammer dat de leds en de laser niet hetzelfde gebied bestrijken.