aanmelden
Stagg Starshine
Light Gear 25-07-2014
door:

LED EFFECT

 

Wat ziet hij er toch raar uit. De Starshine van Stagg doet me denken aan de kristallen vaas van Val Saint Lambert op de salontafel van mijn grootmoeder. Een stuk waar niemand aan mocht komen! Ik ben best wel benieuwd om te zien wat deze kleine bol kan.

 

 


BOUW

Helemaal uit plastic zijnde, is de Starshine zowat het lichtste toestel dat ik dit jaar al op de testbank heb gekregen. De cirkelvormige koepel is bedekt met plexiglas, waarop diversen lenzen zijn geplaatst. Tachtig, om precies te zijn. Onder deze koepel en aan weerszijden van de basis zien we de bediening en de beugels. De Starshine heeft vier LED’s (RGBW) van 12 Watt. Dat geeft ons tachtig keer een gekleurde straal. Geloof me, geen enkel plekje zal gespaard blijven.

 

 


Aansluitingen

We vinden drie aansluitingen op de Starshine: twee XLR’s (drie pinnen) voor communicatie met de DMX. De derde aansluiting is voor de voeding. Het is niet mogelijk om verschillende toestellen aan elkaar te linken. Als je een grote hoeveelheid van deze toestellen gebruikt, raad ik je aan om een Y-adapter te maken met twee IEC-aansluitingen: een mannelijke en vrouwenlijke. Op die manier kan je de toestellen makkelijk en overzichtelijker verbinden. Veel beter dan met een heleboel stekkerdozen.
 


 

Handleiding & accessoires

In de verpakking vind je natuurlijk de Starshine zelf, maar ook nog twee IEC-netsnoeren (Euro en UK) en een Engelse handleiding. In andere talen is de handleiding te downloaden op de website van Stagg.

 

 

Mogelijkheden

De Starshine heeft twee werkingsmodi: de automatische modus of via DMX, die een meer nauwkeurige instelling mogelijk maakt. Er zijn zeven DMX kanalen, vier controle modi: DMX512, master/slave, beweging op muziek en automatische modus. Bij alle toestellen van Stagg die ik al testte, is de layout van de menu hetzelfde. Deze standaardisering zorgt voor een makkelijke bediening.
 

OUTPUT

Het effect van de Starshine is eenvoudig en effectief. Een klein plaatje waarop de vier LED’s (rood, groen, wit en blauw) zijn geplaatst, draait om zijn as en levert afwisselend verschillende kleuren op de beats van de muziek. Elk van de LED-stralen passeert door verschillende lenzen. De vorm van de koepel zal ervoor zorgen dat de belichting 360° bestrijkt. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat een toestel van nauwelijks 25 Watt zo’n grote oppervlakte kan bestrijken.
 

 

PRIJS

Voor de som van €62 (incl. BTW) is de Starshine van jou. Weinig geld voor een toestel dat 360° dekking geeft. En het is kinderspel om alles aan te sluiten!
 

CONCLUSIE

Tot slot wil ik zeggen dat de Starshine van Stagg een klein, maar veelzijdig toestel is. Het zal moeilijk zijn voor gebruik in een grote installatie, maar geweldig voor kleinere ruimtes. In uw bar, winkel of op een (beurs)stand zal hij zeker de aandacht weten te trekken, net als bij kleine fuiven. Mijn collega vertelde me dat hij hem had gebruikt tijdens een zakelijk evenement waar de bedrading erg discreet moest zijn. Het volstaat om het toestel ergens neer te zetten bij een stopcontact. Geen lelijke kabels die langs de muren lopen. De Starshine zou heel wat mensen moeten interesseren!